Tanah Haram Masjidil Haram Makkah

Sejarah Kota Makkah

Makkah adalah sebuah bandar di rantau Hejazi Semenanjung Arab, dan dataran Tihamah di Arab Saudi, dan juga ibukota dan ibu pejabat pentadbiran Wilayah Makkah. Bandar ini terletak 70 km darat dari Jeddah di lembah sempit pada ketinggian 277 m (909 kaki) di atas paras laut, dan 340 kilometer (210 mi) selatan Madinah. Penduduknya pada tahun 2012 adalah kira-kira 2 juta, walaupun pelawat lebih daripada tiga angka ini setiap tahun semasa tempoh haji (Arab: حج, “Ziarah”) yang diadakan pada bulan lunar Muslim Dhul-Hijjah (Arab: ذو الحجة ).

Sebagai tempat kelahiran Muhammad, dan tapak wahyu Al-Quran pertama Muhammad (khususnya, gua 3 km (2 mi) dari Mekah), Makkah dianggap sebagai bandar paling suci dalam agama Islam dan ziarah yang dikenali sebagai Haji adalah wajib bagi semua umat Islam yang mampu. Mekah adalah rumah kepada Kaabah, dengan keterangan majoriti tapak suci Islam, serta menjadi arahan doa Islam. Mekkah telah lama diperintah oleh keturunan Muhammad, sharifs, bertindak sama seperti penguasa bebas atau sebagai pengikut kepada pihak yang lebih besar. Ia ditakluki oleh Ibn Saud pada tahun 1925. Dalam zaman modennya, Mekkah telah melihat pengembangan dan saiz infrastruktur yang besar, rumah struktur seperti Abraj Al Bait, yang juga dikenali sebagai Makkah Royal Clock Tower Hotel, bangunan tertinggi keempat di dunia dan bangunan dengan jumlah lantai ketiga yang terbesar. Semasa pengembangan ini, Mekah telah kehilangan beberapa struktur sejarah dan tapak arkeologi, seperti Kubu Ajyad. Hari ini, lebih daripada 15 juta umat Islam melawat Mekah setiap tahun, termasuk beberapa juta selama beberapa hari dalam haji. Akibatnya, Mekah telah menjadi salah satu kota paling kosmopolitan di dunia Islam,  walaupun bukan Islam dilarang masuk ke bandar.

Etimologi dan penggunaan

“Mekah” adalah bentuk akrab transliterasi bahasa Inggeris untuk nama Arab bandar, walaupun transliterasi rasmi yang digunakan oleh kerajaan Arab Saudi adalah Makkah, yang lebih dekat dengan sebutan Arab. Perkataan “Mekah” dalam bahasa Inggeris telah digunakan untuk merujuk kepada mana-mana tempat yang menarik ramai orang, dan kerana ini beberapa orang Muslim berbahasa Inggeris telah memperhatikan penggunaan ejaan ini untuk menyerang bandar.  Kerajaan Saudi mengadopsi Makkah sebagai ejaan rasmi pada tahun 1980-an, tetapi tidak diketahui umum atau digunakan di seluruh dunia. Nama rasmi penuh ialah Makkah al-Mukarramah (Bahasa Arab: مكة المكرمة) atau Makkatu l-Mukarramah (Arab: مكة المكرمة, [mæk.kæl mʊkarrama, mæk.kætʊl-)), yang bermaksud “Mekah yang dihormati”, tetapi juga diterjemahkan sebagai “Kota Suci Mekah”.

Nama Kuno Makkah

Nama kuno atau awal untuk tempat Mekah ialah Bakkah juga diterjemahkan Baca, Baka, Bakah, Bakka, Becca, Bekka, dll.) Kata bahasa Arab, etimologinya, seperti makam Mekah, tidak jelas. Diyakini secara luas sebagai sinonim bagi Makkah, dikatakan lebih khusus nama awal bagi lembah yang terdapat di dalamnya, sedangkan para sarjana Muslim umumnya menggunakannya untuk merujuk kepada daerah suci kota yang segera mengelilingi dan termasuk Ka’bah ( Bahasa Arab: كعبة, [19] Kaaba).  Borang ini digunakan untuk nama Mekah dalam Quran pada 3:96, manakala bentuk Mekah digunakan pada 48:24. Di Arab Selatan, bahasa yang digunakan di bahagian selatan Semenanjung Arab pada masa Muhammad, b dan m dipertukarkan [rujukan?]. Rujukan lain ke Mekah dalam Al-Quran (6:92, 42: 5) memanggilnya Umm al-Qurā (bahasa Arab: أم القرى), yang bermaksud “Ibu Semua Penyelesaian” kampung “. Satu lagi nama Mekah ialah Ṫihāmah

Pakej Umrah Annaufal

Pakej Umrah Murah 2018

Dapatkan pakej umrah 2018 bersama Annaufal Travel & Tours. Umrah 2018 Annaufal Travel mempunyai 3 pakej iaitu pakej ekonomi, pakej premium dan platinum. Hubungi kami segera di 03 42709596