Tempat Menarik di Melaka Untuk Dilawati

Tempat Menarik Di Melaka

Sedikit Sejarah Tentang Melaka

Melaka adalah sebuah negeri di Malaysia yang terletak di wilayah selatan Semenanjung Malaysia, bersebelahan dengan Selat Melaka.

Negeri ini bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara dan barat dan Johor di selatan. Exclave Cape Rachado juga bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara. Ibu kota adalah Bandaraya Melaka, yang terletak. Pusat bandar bersejarah ini telah disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO sejak 7 Julai 2008.

Walaupun ia adalah lokasi salah satu kesultanan Melayu terawal, monarki tempatan dihapuskan ketika Portugis menaklukkannya pada 1511.

10 Tempat Menarik Di Melaka Yang Wajib Anda Kunjungi

1. JONKER WALK MELAKA

Tempat Menarik Di Melaka | Jonker Walk | Nabil Che Kholid

Jonker Walk adalah tempat atau jalan yang sibuk dan dipenuhi dengan rumah-rumah bersejarah, kedai dan juga tempat dimana setiap malam pada hujung minggu akan ada pasar malam terbesar di sini.

Terdapat pelbagai jualan sekiranya anda berada di sini. Kalau setakat souvenir tu, memang melambak lah! Jadi, jangan lepaskan peluang untuk singgah bila anda bercuti di Melaka.

Lokasi: Jalan Hang Jebat, Bandar Melaka

2. Melaka River Cruise

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka River Cruise | Nabil Che Kholid

Melaka River Cruise adalah salah satu lokasi wajib yang menarik di Melaka ini. Ketika anda menaiki kapalanda akan ditunjukkan tempat-tempat bersejarah sepanjang laluan sungai ini.

AlamatJalan Laksamana, 75000 Melaka

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 11:30 malam

Kos:

Warganegara

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM5.00

3. Pantai Klebang Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Pantai Klebang Melaka | Nabil Che Kholid

Pantai Klebang adalah salah satu daripada pantai-pantai yang ada di Melaka. Namun begitu, oleh kerana lokasinya yang lebih strategik iaitu lebih dekat dengan bandar Melaka dan menjadi pantai yang paling popular di sini.

Di Pantai Klebang ini juga, terdapat satu lokasi unik iaitu kawasan “padang pasir” yang sedikit tersorok. Anda boleh melayari Instagram dan cari hashtag-hashtag seperti #melakadesertCaj parking dikenakan sebanyak Rm 3.00 sahaja kepada mereka yang menbawa kenderaan masuk ke kawasan ini.

Untuk tujuan keselamatan, anda akan diarahkan untuk meninggalkan kawasan ini selepas jam 7:00 petang.

Lokasi: Pantai Klebang

4. The Shore Sky Tower

Tempat Menarik Di Melaka | The Shore Sky Tower | Nabil Che Kholid

The Shore Sky Tower adalah bangunan yang tertinggi di Melaka dengan ketinggian 42 tingkat iaitu 153m. Terdapat Selain itu, terdapat akuarium yang penuh dengan ikan koi dan yang paling menarik, satu platform kaca lutsinar telah dibina untuk membolehkan pengunjung menguji keberanian. Terdapat juga kafe iaitu the Sky Deli Restaurant untuk menjamu selera.

Sila layari laman web rasmi The Shore Sky Tower untuk maklumat terkini.

Lokasi: The Shore, Malacca River

Waktu Operasi: 10:00 pagi ke 10:00 malam

Kos:

Dewasa: RM25 sekali masuk

Kanak-kanak: RM18 sekali masuk

5. Muzium Kapal Selam

Tempat Menarik Di Melaka | Muzium Kapal Selam | Nabil Che Kholid

Kapal selam yang terdapat di muzium ini adalah FS Ouessant Agosta 70. Ia digunakan untuk tujuan latihan oleh kru Kelas Perdana Menteri TLDM. Dahulunya, kapal selam ini adalah kepunyaan Tentera Laut Perancis dan telah dibeli oleh kerajaan Malaysia. Ia diserahkan kepada kerajaan negeri Melaka secara rasmi pada 4 Mac 2012, dan kemudiannya dijadikan sebuah muzium.

Selepas membeli tiket masuk, anda akan diberikan akses untuk meneroka bahagian dalam kapal selam. Sepertimana yang biasanya ditayangkan di wayang gambar, bahagian dalaman kapal selam adalah agak sempit. Anda boleh melayari laman web Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) untuk maklumat lanjut.

Lokasi: Dataran 1 Malaysia Klebang

Waktu operasi:

Hari biasa: 9:00 pagi – 5:30 petang

Hujung minggu: 9:00 pagi – 6:30 petang

Kos:

Dewasa: RM 3.00

Kanak-kanak: RM1.00

6. The Stadthuys
Tempat Menarik Di Melaka | The Stadhuys | Nabil Che Kholid

The Stadthuys pada suatu masa dahulu adalah sebuah dewan bandaran sewaktu pemerintahan Belanda di negeri Melaka. Ia juga merupakan salah satu daripada monumen simbolik bagi negeri Melaka – ramai yang mengenalinya sebagai “bangunan merah kat Melaka tu”. Ini adalah salah satu lokasi yang tak pernah putus dengan kehadiran pelancong yang ingin bergambar sebagai tanda kenangan.

Lokasi: Jalan Gereja, Bandar Melaka

Kos: (Hanya jika anda ingin masuk ke dalam Kompleks Stadthuys), caj dikenakan adalah:

Warganegara (sertakan MyKad):

Dewasa: RM5.00

Kanak-kanak: RM2.00

Bukan warganegara:

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM4.00

*Dengan membeli tiket, anda juga akan mendapat akses ke Muzium Pemerintahan Demokrasi, Muzium Pendidikan, Muzium Tuan Yang Terutama, Muzium Pendidikan & Galeri Laksamana Cheng Ho.

Tempat Menarik di Melaka yang wajib pergi

7. Zoo Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Zoo Melaka | Nabil Che Kholid

Suasana di dalam zoo ini juga adalah nyaman kerana terdapat tumbuh-tumbuhan ditanam untuk mewujudkan suasana seakan-akan kawasan hidupan liar di hutan hujan tropika yang sebenar. Terdapat juga tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok eksotik yang ditanam di sekitar zoo ini.

Zoo Melaka adalah salah satu daripada tempat menarik di Melaka untuk kanak kanak terutamanya, kerana mereka dapat melihat spesies-spesies hidupan liar dengan lebih dekat. Oleh kerana kawasan zoo yang luas, kemudahan seperti tram (yang macam kereta api tu) juga disediakan untuk kemudahan pengunjung di sini dengan harga serendah RM2.00 sahaja.

Lokasi: Ayer Keroh (berhampiran plaza tol PLUS Ayer Keroh)

Waktu operasi:

Zoo waktu biasa: 9:00 pagi – 6:00 petang (tiket terakhir jam 5:30 petang)

Night Safari: 8:00 malam – 11:00 malam (tiket terakhir jam 10:30 malam)

Kos: 

Warganegara

Warga emas: RM7.10

Dewasa (umur 13-59): RM17.80

Kanak-kanak (umur 4-12): RM7.10

OKU: RM7.10

Bukan Warganegara

Dewasa (umur 13-59): RM23.70

Kanak-kanak (umur 4-12): RM17.80

*Anda boleh mendapatkan informasi lengkap & terkini di laman web rasmi Zoo Melaka.

8. Masbro Village

Tempat Menarik Di Melaka | Masbro Village | Nabil Che Kholid

Selain daripada Bustel, Masbro Village adalah salah satu daripada lokasi penginapan ala homestay yang sangat unik di Melaka. Senibinanya yang luar biasa iaitu berbentuk segitiga diilihamkan daripada pondok-pondok tepi pantai di Australia – sebab itulah ia mendapat nama gelaran “Australia Village”. Jadi, No wonder lah tempat ini menjadi viral dan tersenarai sebagai salah satu tempat menarik di Melaka, bukan?

Setiap rumah homestay boleh memuatkan 4 ke 6 orang dewasa. Homestay ini mempuyai 2 tingkat, yang mana terdapat 1 sofa bed di tingkat bawah manakala 2 katil queen size pula disediakan di tingkat atas. Ia juga dilengkapi ruang tamu, ruang makan, perabot seperti kerusi sofa & TV, penghawa dingin, 2 bilik air berserta water heater, dan kelengkapan dapur. Nak parking kereta pun tak ada masalah kerana lokasinya yang strategik, dan homestay ini juga berpagar. Walaupun ia terletak lebih kurang 7km daripada bandar Melaka, bagi saya tetap worth it dengan pengalaman menginap di sini.

Lokasi: Taman Paya Rumput Indah (tepi jalan lebuh AMJ, berdekatan traffic light TESCO Cheng)

Kos: RM280/unit/malam

9. Melaka Wonderland Theme Park & Resort

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka Wonderland | Nabil Che Kholid

Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort adalah taman tema dan resort air terbaru di rantau ini yang terletak di Ayer Keroh Melaka, salah satu destinasi Malaysia yang paling popular. Melaka Wonderland adalah tarikan pelancongan terkini bagi pelancong tempatan dan luar negara. Ia adalah pengalaman taman air lengkap untuk semua orang – keluarga, anak-anak, remaja dan pencari keseronokan. Dari gelongsor air yang berkelajuan tinggi hingga kehijauan hijau, Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort akan mengujakan mana-mana pelawat.

Taman tema unik ini mempunyai 11 buah tarikan, iaitu Tornado Chaser (1 di Malaysia), Lazy merangkap Crazy River, 1 kolam Big Wave, Adventure Island dan dikelilingi oleh 360 hektar hutan rekreasi semulajadi. Tempat menarik eksklusif Melaka Wonderlands menjanjikan keseronokan yang tidak terhad, dengan mengambil setiap pelawat dalam perjalanan mendebarkan dan pemandangan hutan semulajadi.

Lokasi: Ayer Keroh

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 7:00 malam

Kos: Layari laman web rasmi Melaka Wonderland untuk maklumat caj terkini

10. Freeport A’Famosa Outlet

Tempat Menarik Di Melaka | Freeport Afamosa | Nabil Che Kholid

Freeport A’Famosa Outlet menawarkan lebih daripada 70 jenama fesyen, sukan dan aksesori di sekitar 180,000 kaki persegi. Cawangan ini terletak di pusat membeli-belah terbuka yang memaparkan tasik, air pancut, karusel dan kincir angin dengan senibina yang bertemakan secara meluas di warisan Belanda Melaka.

Laman Web : http://freeportafamosa.com/

Waktu Operasi : Setiap hari Jam 10.00 pagi – 10.00 malam

kata kunci : tempat menarik di melakatempat menarik melakatempat menarik di melaka waktu malam , tempat percutian menarik di melakatempat tempat menarik di melakatempat menarik di melaka yang murahtempat yang menarik di melakatempat menarik di melaka pada waktu malamtempat menarik di melaka untuk dilawatihttp://www.nabilchekholid.com/tempat-menarik-di-melaka/

Pakej Umrah Terbaik Dari Annaufal Travel

Pakej Umrah Murah 2018

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd (976394-T)

Pakej Umrah Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd

Pakej Umrah Terbaik 2018

Pakej Umrah Terbaik

Apakah itu Umrah ?

Umrah (ﻋﻤﺮﻩ) ialah mengunjungi Baitullah di Makkah dan melakukan ihram, tawaf, sa’i dan bertahallul mengikut tertib.

Umrah adalah fardhu seperti Haji. Ini adalah pendapat al-Imam as-Syafie r.a. yang al-Azhar. Ijmak Ulama mengatakan bahawa hanya wajib dilakukan sekali sepanjang hayat bagi orang yang mampu kecuali orang yang bernazar, maka dia wajib memenuhi nazarnya.

Dalil daripada al-Quran ialah firman Allah Taala: Dan sempurnakanlah ibadat Haji dan Umrah kerana Allah (Al-Baqarah 196).

Sabda Nabi yang diriwayatkan Ibnu Majah, Al-Baihaqi dan sanad yang sahih daripada Aisyah r.a. katanya:

Aku berkata : “Wahai Rasullah,apakah wanita wajib berjihad?”. Sabda Baginda: “Ya, jihad yang tiada peperangan padanya iaitu haji dan umrah”.

Niat IhramTawaf dan Sa’i tidak boleh dilakukan di mana-mana tempat lain melainkan di tempat yang ditetapkan. Iaitu niat ihram di Miqat, tawaf 7 pusingan mengelilingi Kaabah di dalam Masjidil Haram dan bersa’i 7 kali bermula di bukit Safa dan berakhir di bukit Marwah. Terakhir sekali bertahallul iaitu bercukur atau mengunting rambut sekurang-kurangnya 3 helai selepas itu, segala larangan dalam Ihram menjadi halal sepertimana sebelum beliau berihram.

Beza Umrah dengan Haji ialah Umrah boleh dilaksanakan sepanjang tahun tetapi Haji hanya boleh dilakukan pada bulan haji sahaja, dan hari kemuncaknya ialah pada hari Tasyrik 9, 10, 11, 12 di mana jemaah berkumpul di Padang Arafah dan Mina.

Pada zaman sekarang Kerajaan Arab Saudi menetapkan mana jemaah umrah mestilah mengikut muassasah umrah dan memohon visa umrah melalui agensi umrah. Tiada lagi permohonan Visa umrah dapat dilakukan di Kedutaan Arab Saudi secara individu.

Pakej UmrahPakej Umrah Andalusia dan Pakej Umrah Tabung Haji bersama Annaufal Travel & Tours

Jenis-Jenis Umrah

Jenis Umrah tertentu wujud bergantung kepada sama ada atau tidak jemaah haji akan melakukan Umrah dalam tempoh Haji, dengan menggabungkan merit mereka. Apabila dilakukan bersama haji, Umrah dianggap sebagai “kesenangan” (Umrat al-tamattu) dan merupakan sebahagian daripada haji penuh keseronokan (Hajjul tamattu). Lebih tepat lagi, upacara-upacara Umrah dilakukan terlebih dahulu, dan kemudian ritual Haji dilaksanakan. Jika tidak, apabila dilakukan tanpa meneruskan Haji, Umrah dianggap sebagai “tunggal” Umrah (Umrah Mufradah).

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours

Perbezaan diantara Haji dan Umrah ?
  • tahap kepentingan dan kaedah pematuhan
  • Haji adalah salah satu daripada lima rukun Islam. Ia adalah wajib bagi setiap Muslim sekali dalam seumur hidupnya, dengan syarat mereka sesuai fizikal dan mampu dari segi kewangan.
  • Hajj dilakukan pada hari tertentu semasa bulan Islam yang ditetapkan. Bagaimanapun, Umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Kepada mereka yang berhajat untuk menunaikan ibadah Umrah, boleh kunjungi ke laman facebook rasmi Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd atau boleh hubungi terus pengarah urusan beliau. Pakej Umrah murah tabung haji dan Pakej Umrah Vip Andalusia bersama Annaufal Travel & Tours

layari http://www.nabilchekholid.com/pakej-umrah-dan-ziarah-2018/ untuk keterangan lanjut

Facebook Page : https://www.facebook.com/pg/AnnaufalTravel/ 

Pegawai untuk dihubung : En. Suhaimi 019 4172697

Reseoi Kek Batik Sedap

Resepi Kek Batik

Cara Buat Resepi Kek Batik

Kek Batik adalah sejenis pencuci mulut di Malaysia yang tidak dibakar. Kek ini dibuat dengan mencampurkan biskut Marie yang dipadamkan dengan sos coklat atau custard yang dibuat dengan telur, mentega / marjerin, susu pekat, Milo dan serbuk coklat. Resepi Kek Batik ini sesuai dihidangkan pada majlis-majlis khas.

Sejarah Asal Resepi Kek Batik

Asal-usul jenis kek ini agak tidak menentu kerana ia sama seperti ‘hedgehog slice dan kek biskut coklat Prince William terkini, walaupun dengan beberapa bahan yang berbeza. Oleh kerana Malaysia dan Brunei pernah menjadi tanah jajahan Great Britain, ia dipercayai kek batik ini telah diperkenalkan oleh British. Di Brunei, kek Batik mereka dihiasi dengan topping berwarna hijau.

Cara Membuat Kek Batik Ini Lebih Sedap

Bahan-bahan:

200gm millo

250gm butter/marjerin

3 sudu makan serbuk koko

1 tin kecil susu pekat manis – boleh kurangkan jika tidak mahu terlalu manis

Biskut marie secukupnya

Resepi Kek Batik | Nabil Che Kholid

Cara-cara menyediakan:

Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau sehingga hancur.

Kemudian masukkan serbuk koko. Kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Setelah pekat ,padamkan api.

Susun biskut marie di dalam loyang (lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk).

Lapis dengan adunan coklat, susu biskut marie, sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis.

Siap dan biarkan semalaman. Potong dan hidangkan.

Kek Batik ini teramatlah manis. Saya sarankan bila nak hidangkan kek batik ini, pastikan meminum air yang tidak manis atau pun air kosong sahaja. Percayalah. Memang manis. Kek Batik ini juga sesuai dihidangkan sebagai pencuci mulut, minum petang ataupun pada majlis-majlis khas seperti kenduri dan pada jamuan hari raya.

Kata Kunci : resepi kek batik , resepi kek batik milo , resepi kek batik cheese , resepi kek batik sedapresepi kek batik moistresepi kek batik simple , resepi kek batik biskut marie , resepi kek batik oreo , resepi kek batik cheese leleh

Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi

Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Dato Sei Ahmad Zahid Hamidi

Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (considered 4 January 1953) is a Malaysian legislator who has been Deputy Prime Minister of Malaysia since 2015 in the Barisan Nasional coalition organization of Prime Minister Najib Razak. He has furthermore been Minister of Home Affairs since 2013, and he heretofore filled in as Minister of Defense from 2009 to 2013. He is the Member of the Parliament of Malaysia for the Bagan Datoh body electorate in Perak and a person from the United Malays National Organization (UMNO) political get-together.

From the get-go in his political work, Zahid was a Senator and chief of Bank Simpanan Nasional before transforming into the pioneer of UMNO’s adolescence wing. In 1998, Zahid stood firm contrary to Prime Minister Mahathir Mohamad, requiring a conclusion to cronyism and nepotism in the Malaysian government. Zahid Hamidi, seen as an accomplice of expelled Deputy Prime Minister Anwar Ibrahim, was along these lines caught and held in prison under the Internal Security Act. Regardless, in 1999, Zahid was welcomed by and by into the UMNO overlay, communicating that Anwar had put him up to raising assertions of cronyism and nepotism and guaranteeing that Anwar had used his position as Finance Minister to control business opportunities to Zahid.

After the 2004 race, Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi transformed into a Deputy Minister in the organization of Abdullah Ahmad Badawi. While a Deputy Minister, Zahid Hamidi analyzed for and was given the level of Doctor of Philosophy from Universiti Putra Malaysia.

After the 2008 choice, Zahid Hamidi transformed into a Minister in the Prime Minister’s Department. He was named Minister of Defense in April 2009. Ahmad Zahid Hamidi was assigned as Minister of Home Affairs in 2013, supplanting Hishamuddin Hussein. Hishamuddin took Ahmad Zahid Hamidi’s past position at the Ministry of Defense.

In July 2015, he was assigned as Deputy Prime Minister in an authority reshuffle

Family

Dato Seri Zahid Hamidi was considered on 4 January 1953 in Bagan Datoh, Perak, Malaysia, the eldest offspring of nine youths (seven youngsters and two young ladies) in the family. In 2013, Ahmad Zahid revealed to the Indonesian media that he is of Javanese drop, his father, Raden Hamidi Abdul Fatah, being neighborhood of Kulon Progo Regency, Yogyakarta, while his maternal granddad started from Ponorogo in East Java and married his Malaysian Malay grandmother. His father kicked the can on 8 August 2014 at Hospital Angkatan Tentera (HAT) in Wangsa Maju Kuala Lumpur. On 1 October 2011, his mother, Tuminah Abdul Jalil passed on of a stroke and heart trouble in where she grew up Sungai Nipah Darat, Bagan Datoh. She was hospitalized at the Hospital Angkatan Tentera, Tuanku Mizan, Kuala Lumpur.

His daughter, Nurul Hidayah Ahmad Zahid Hamdi, has the adjacent TV show Inspirasi Ramadhan and is incorporated with the Rejimen Askar Wataniah as a volunteer.

He was raised by a Malaysian Chinese non-perpetual father, Chen Jin Ting and sold solidified yogurt together for quite a while with his brief family when he was in elementary school. His father was not extremely trained and would cycle from his home at Simpang Tiga, Hilir Perak to around three kilometers away offering solidified yogurt. Chen Jin Ting was hitched with his non-perpetual mother, Guo Jin Luan. His father later passed on in 1999, more than ten days after the general choice. Following affirmations that he was against Chinese, he communicated “Am I threatening to Chinese when I have a Chinese impermanent father?”

Source : http://www.nabilchekholid.com/

Facebook : Nabil Che Kholid