Bacaan Doa Qunut Rumi Serta Terjemahan

Bacaan Doa Qunut Dalam Bahasa Rumi Serta Maksud Doa Qunut

Bacaan Doa Qunut

Bacaan Doa Qunut Dalam Rumi

Bacaan Doa Qunut Rumi

اَللّٰهُمَّ اهْدِنِىْ فِيْمَنْ هَدَيْتَ, وَعَافِنِي فِيْمَنْ عَافَيْتَ, وَتَوَلَّنِىْ فِيْمَنْ تَوَلَّيْتَ, وَبَارِكْ لِىْ فِيْمَا اَعْطَيْتَ, وَقِنِيْ شَرَّمَا قََضَيْتَ، فَإِنَّكَ تَقْضِىْ وَلاَ يُقْضَى عَلَيْكَ, وَإِ نَّهُ لاَ يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ, وَلاَ يَعِزُّ مَنْ عَادَيَْتَ, تَبَارَكْت رَبَّنَا وَتَعَالَيْتَ, فَلَكَ الْحَمْدُ عَلَى مَا قَضَيْتَ, أَسْتَغْفِرُكَ وَاَتُوْبُ اِلَيْكَ وَصَلَّى اللّ عَلَى سَيِّدَنَا مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ اْلاُمِّيِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّم

“Allaahumahdinii fiiman hadait, Wa aafinii fiiman aafait, Watawallani fiimantawallait, Wabaariklii fiimaaa toit, Waqini birahmatika syaramaa qadhait, Fainnakataqdhi walayuqdha alaik, Wainnahu layadzillu manwalait, Walaya idzuman aadait, Tabarak tarabannaa wata aalait, Falakal hamdu alamaa qadhait, Astagfiruka wa atuubu ilaik, Washallalloohu ala sayyidinaa muhammadin nabiyyil ummiyyi wa ala aalihi washahbihi wabaarik wasallam”

Maksud Doa Qunut

“Ya Allah, tunjukkan aku sebagaimana mereka yang telah Engkau tunjukkan” “Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan” “Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan” “Berikanlah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan” “Dan selamatkan aku dari bahaya yang telah Engkau tentukan” “Maka sesungguhnya, Engjau yang menghukum dan bukannya yang kena hukum” “Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Enkau pimpin” “Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi” “Maha suci Engkau wahai tuhan kami dan Maha Tinggi” “Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas apa yang Engkau hukumkan” “Aku memohon ampun dari-Mu dan aku bertaubat kepada-Mu” “Dan semoga Allah mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhamad dan keluarganya”

Semoga ianya bermanfaat kepada semua dan dapat melancarkan bacaan doa qunut sekalian. InsyaAllah. Sekiranya anda rasa artikel ini membantu anda dalam bacaan anda, kongsilah kepada rakan-rakan anda yang lain supaya mendapat keberkatan dan rahmat daripa Allah S.W.T

Hukum Membaca Doa Qunut Subuh Ketika Sembahyang

Kata Kunci : Doa Qunut , Doa Qunut Rumi , Bacaan Doa Qunut , Doa Qunut Subuh , Doa Qunut Pendek , Doa Qunut Subuh Rumi , Doa Qunut Solat Subuh , Maksud Doa Qunut , Bacaan Doa Qunut Rumi

Tempat Menarik di Melaka Untuk Dilawati

Tempat Menarik Di Melaka

Sedikit Sejarah Tentang Melaka

Melaka adalah sebuah negeri di Malaysia yang terletak di wilayah selatan Semenanjung Malaysia, bersebelahan dengan Selat Melaka.

Negeri ini bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara dan barat dan Johor di selatan. Exclave Cape Rachado juga bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara. Ibu kota adalah Bandaraya Melaka, yang terletak. Pusat bandar bersejarah ini telah disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO sejak 7 Julai 2008.

Walaupun ia adalah lokasi salah satu kesultanan Melayu terawal, monarki tempatan dihapuskan ketika Portugis menaklukkannya pada 1511.

10 Tempat Menarik Di Melaka Yang Wajib Anda Kunjungi

1. JONKER WALK MELAKA

Tempat Menarik Di Melaka | Jonker Walk | Nabil Che Kholid

Jonker Walk adalah tempat atau jalan yang sibuk dan dipenuhi dengan rumah-rumah bersejarah, kedai dan juga tempat dimana setiap malam pada hujung minggu akan ada pasar malam terbesar di sini.

Terdapat pelbagai jualan sekiranya anda berada di sini. Kalau setakat souvenir tu, memang melambak lah! Jadi, jangan lepaskan peluang untuk singgah bila anda bercuti di Melaka.

Lokasi: Jalan Hang Jebat, Bandar Melaka

2. Melaka River Cruise

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka River Cruise | Nabil Che Kholid

Melaka River Cruise adalah salah satu lokasi wajib yang menarik di Melaka ini. Ketika anda menaiki kapalanda akan ditunjukkan tempat-tempat bersejarah sepanjang laluan sungai ini.

AlamatJalan Laksamana, 75000 Melaka

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 11:30 malam

Kos:

Warganegara

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM5.00

3. Pantai Klebang Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Pantai Klebang Melaka | Nabil Che Kholid

Pantai Klebang adalah salah satu daripada pantai-pantai yang ada di Melaka. Namun begitu, oleh kerana lokasinya yang lebih strategik iaitu lebih dekat dengan bandar Melaka dan menjadi pantai yang paling popular di sini.

Di Pantai Klebang ini juga, terdapat satu lokasi unik iaitu kawasan “padang pasir” yang sedikit tersorok. Anda boleh melayari Instagram dan cari hashtag-hashtag seperti #melakadesertCaj parking dikenakan sebanyak Rm 3.00 sahaja kepada mereka yang menbawa kenderaan masuk ke kawasan ini.

Untuk tujuan keselamatan, anda akan diarahkan untuk meninggalkan kawasan ini selepas jam 7:00 petang.

Lokasi: Pantai Klebang

4. The Shore Sky Tower

Tempat Menarik Di Melaka | The Shore Sky Tower | Nabil Che Kholid

The Shore Sky Tower adalah bangunan yang tertinggi di Melaka dengan ketinggian 42 tingkat iaitu 153m. Terdapat Selain itu, terdapat akuarium yang penuh dengan ikan koi dan yang paling menarik, satu platform kaca lutsinar telah dibina untuk membolehkan pengunjung menguji keberanian. Terdapat juga kafe iaitu the Sky Deli Restaurant untuk menjamu selera.

Sila layari laman web rasmi The Shore Sky Tower untuk maklumat terkini.

Lokasi: The Shore, Malacca River

Waktu Operasi: 10:00 pagi ke 10:00 malam

Kos:

Dewasa: RM25 sekali masuk

Kanak-kanak: RM18 sekali masuk

5. Muzium Kapal Selam

Tempat Menarik Di Melaka | Muzium Kapal Selam | Nabil Che Kholid

Kapal selam yang terdapat di muzium ini adalah FS Ouessant Agosta 70. Ia digunakan untuk tujuan latihan oleh kru Kelas Perdana Menteri TLDM. Dahulunya, kapal selam ini adalah kepunyaan Tentera Laut Perancis dan telah dibeli oleh kerajaan Malaysia. Ia diserahkan kepada kerajaan negeri Melaka secara rasmi pada 4 Mac 2012, dan kemudiannya dijadikan sebuah muzium.

Selepas membeli tiket masuk, anda akan diberikan akses untuk meneroka bahagian dalam kapal selam. Sepertimana yang biasanya ditayangkan di wayang gambar, bahagian dalaman kapal selam adalah agak sempit. Anda boleh melayari laman web Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) untuk maklumat lanjut.

Lokasi: Dataran 1 Malaysia Klebang

Waktu operasi:

Hari biasa: 9:00 pagi – 5:30 petang

Hujung minggu: 9:00 pagi – 6:30 petang

Kos:

Dewasa: RM 3.00

Kanak-kanak: RM1.00

6. The Stadthuys
Tempat Menarik Di Melaka | The Stadhuys | Nabil Che Kholid

The Stadthuys pada suatu masa dahulu adalah sebuah dewan bandaran sewaktu pemerintahan Belanda di negeri Melaka. Ia juga merupakan salah satu daripada monumen simbolik bagi negeri Melaka – ramai yang mengenalinya sebagai “bangunan merah kat Melaka tu”. Ini adalah salah satu lokasi yang tak pernah putus dengan kehadiran pelancong yang ingin bergambar sebagai tanda kenangan.

Lokasi: Jalan Gereja, Bandar Melaka

Kos: (Hanya jika anda ingin masuk ke dalam Kompleks Stadthuys), caj dikenakan adalah:

Warganegara (sertakan MyKad):

Dewasa: RM5.00

Kanak-kanak: RM2.00

Bukan warganegara:

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM4.00

*Dengan membeli tiket, anda juga akan mendapat akses ke Muzium Pemerintahan Demokrasi, Muzium Pendidikan, Muzium Tuan Yang Terutama, Muzium Pendidikan & Galeri Laksamana Cheng Ho.

Tempat Menarik di Melaka yang wajib pergi

7. Zoo Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Zoo Melaka | Nabil Che Kholid

Suasana di dalam zoo ini juga adalah nyaman kerana terdapat tumbuh-tumbuhan ditanam untuk mewujudkan suasana seakan-akan kawasan hidupan liar di hutan hujan tropika yang sebenar. Terdapat juga tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok eksotik yang ditanam di sekitar zoo ini.

Zoo Melaka adalah salah satu daripada tempat menarik di Melaka untuk kanak kanak terutamanya, kerana mereka dapat melihat spesies-spesies hidupan liar dengan lebih dekat. Oleh kerana kawasan zoo yang luas, kemudahan seperti tram (yang macam kereta api tu) juga disediakan untuk kemudahan pengunjung di sini dengan harga serendah RM2.00 sahaja.

Lokasi: Ayer Keroh (berhampiran plaza tol PLUS Ayer Keroh)

Waktu operasi:

Zoo waktu biasa: 9:00 pagi – 6:00 petang (tiket terakhir jam 5:30 petang)

Night Safari: 8:00 malam – 11:00 malam (tiket terakhir jam 10:30 malam)

Kos: 

Warganegara

Warga emas: RM7.10

Dewasa (umur 13-59): RM17.80

Kanak-kanak (umur 4-12): RM7.10

OKU: RM7.10

Bukan Warganegara

Dewasa (umur 13-59): RM23.70

Kanak-kanak (umur 4-12): RM17.80

*Anda boleh mendapatkan informasi lengkap & terkini di laman web rasmi Zoo Melaka.

8. Masbro Village

Tempat Menarik Di Melaka | Masbro Village | Nabil Che Kholid

Selain daripada Bustel, Masbro Village adalah salah satu daripada lokasi penginapan ala homestay yang sangat unik di Melaka. Senibinanya yang luar biasa iaitu berbentuk segitiga diilihamkan daripada pondok-pondok tepi pantai di Australia – sebab itulah ia mendapat nama gelaran “Australia Village”. Jadi, No wonder lah tempat ini menjadi viral dan tersenarai sebagai salah satu tempat menarik di Melaka, bukan?

Setiap rumah homestay boleh memuatkan 4 ke 6 orang dewasa. Homestay ini mempuyai 2 tingkat, yang mana terdapat 1 sofa bed di tingkat bawah manakala 2 katil queen size pula disediakan di tingkat atas. Ia juga dilengkapi ruang tamu, ruang makan, perabot seperti kerusi sofa & TV, penghawa dingin, 2 bilik air berserta water heater, dan kelengkapan dapur. Nak parking kereta pun tak ada masalah kerana lokasinya yang strategik, dan homestay ini juga berpagar. Walaupun ia terletak lebih kurang 7km daripada bandar Melaka, bagi saya tetap worth it dengan pengalaman menginap di sini.

Lokasi: Taman Paya Rumput Indah (tepi jalan lebuh AMJ, berdekatan traffic light TESCO Cheng)

Kos: RM280/unit/malam

9. Melaka Wonderland Theme Park & Resort

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka Wonderland | Nabil Che Kholid

Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort adalah taman tema dan resort air terbaru di rantau ini yang terletak di Ayer Keroh Melaka, salah satu destinasi Malaysia yang paling popular. Melaka Wonderland adalah tarikan pelancongan terkini bagi pelancong tempatan dan luar negara. Ia adalah pengalaman taman air lengkap untuk semua orang – keluarga, anak-anak, remaja dan pencari keseronokan. Dari gelongsor air yang berkelajuan tinggi hingga kehijauan hijau, Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort akan mengujakan mana-mana pelawat.

Taman tema unik ini mempunyai 11 buah tarikan, iaitu Tornado Chaser (1 di Malaysia), Lazy merangkap Crazy River, 1 kolam Big Wave, Adventure Island dan dikelilingi oleh 360 hektar hutan rekreasi semulajadi. Tempat menarik eksklusif Melaka Wonderlands menjanjikan keseronokan yang tidak terhad, dengan mengambil setiap pelawat dalam perjalanan mendebarkan dan pemandangan hutan semulajadi.

Lokasi: Ayer Keroh

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 7:00 malam

Kos: Layari laman web rasmi Melaka Wonderland untuk maklumat caj terkini

10. Freeport A’Famosa Outlet

Tempat Menarik Di Melaka | Freeport Afamosa | Nabil Che Kholid

Freeport A’Famosa Outlet menawarkan lebih daripada 70 jenama fesyen, sukan dan aksesori di sekitar 180,000 kaki persegi. Cawangan ini terletak di pusat membeli-belah terbuka yang memaparkan tasik, air pancut, karusel dan kincir angin dengan senibina yang bertemakan secara meluas di warisan Belanda Melaka.

Laman Web : http://freeportafamosa.com/

Waktu Operasi : Setiap hari Jam 10.00 pagi – 10.00 malam

kata kunci : tempat menarik di melakatempat menarik melakatempat menarik di melaka waktu malam , tempat percutian menarik di melakatempat tempat menarik di melakatempat menarik di melaka yang murahtempat yang menarik di melakatempat menarik di melaka pada waktu malamtempat menarik di melaka untuk dilawatihttp://www.nabilchekholid.com/tempat-menarik-di-melaka/

Pakej Umrah Terbaik Dari Annaufal Travel

Pakej Umrah Murah 2018

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd (976394-T)

Pakej Umrah Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd

Pakej Umrah Terbaik 2018

Pakej Umrah Terbaik

Apakah itu Umrah ?

Umrah (ﻋﻤﺮﻩ) ialah mengunjungi Baitullah di Makkah dan melakukan ihram, tawaf, sa’i dan bertahallul mengikut tertib.

Umrah adalah fardhu seperti Haji. Ini adalah pendapat al-Imam as-Syafie r.a. yang al-Azhar. Ijmak Ulama mengatakan bahawa hanya wajib dilakukan sekali sepanjang hayat bagi orang yang mampu kecuali orang yang bernazar, maka dia wajib memenuhi nazarnya.

Dalil daripada al-Quran ialah firman Allah Taala: Dan sempurnakanlah ibadat Haji dan Umrah kerana Allah (Al-Baqarah 196).

Sabda Nabi yang diriwayatkan Ibnu Majah, Al-Baihaqi dan sanad yang sahih daripada Aisyah r.a. katanya:

Aku berkata : “Wahai Rasullah,apakah wanita wajib berjihad?”. Sabda Baginda: “Ya, jihad yang tiada peperangan padanya iaitu haji dan umrah”.

Niat IhramTawaf dan Sa’i tidak boleh dilakukan di mana-mana tempat lain melainkan di tempat yang ditetapkan. Iaitu niat ihram di Miqat, tawaf 7 pusingan mengelilingi Kaabah di dalam Masjidil Haram dan bersa’i 7 kali bermula di bukit Safa dan berakhir di bukit Marwah. Terakhir sekali bertahallul iaitu bercukur atau mengunting rambut sekurang-kurangnya 3 helai selepas itu, segala larangan dalam Ihram menjadi halal sepertimana sebelum beliau berihram.

Beza Umrah dengan Haji ialah Umrah boleh dilaksanakan sepanjang tahun tetapi Haji hanya boleh dilakukan pada bulan haji sahaja, dan hari kemuncaknya ialah pada hari Tasyrik 9, 10, 11, 12 di mana jemaah berkumpul di Padang Arafah dan Mina.

Pada zaman sekarang Kerajaan Arab Saudi menetapkan mana jemaah umrah mestilah mengikut muassasah umrah dan memohon visa umrah melalui agensi umrah. Tiada lagi permohonan Visa umrah dapat dilakukan di Kedutaan Arab Saudi secara individu.

Pakej UmrahPakej Umrah Andalusia dan Pakej Umrah Tabung Haji bersama Annaufal Travel & Tours

Jenis-Jenis Umrah

Jenis Umrah tertentu wujud bergantung kepada sama ada atau tidak jemaah haji akan melakukan Umrah dalam tempoh Haji, dengan menggabungkan merit mereka. Apabila dilakukan bersama haji, Umrah dianggap sebagai “kesenangan” (Umrat al-tamattu) dan merupakan sebahagian daripada haji penuh keseronokan (Hajjul tamattu). Lebih tepat lagi, upacara-upacara Umrah dilakukan terlebih dahulu, dan kemudian ritual Haji dilaksanakan. Jika tidak, apabila dilakukan tanpa meneruskan Haji, Umrah dianggap sebagai “tunggal” Umrah (Umrah Mufradah).

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours

Perbezaan diantara Haji dan Umrah ?
  • tahap kepentingan dan kaedah pematuhan
  • Haji adalah salah satu daripada lima rukun Islam. Ia adalah wajib bagi setiap Muslim sekali dalam seumur hidupnya, dengan syarat mereka sesuai fizikal dan mampu dari segi kewangan.
  • Hajj dilakukan pada hari tertentu semasa bulan Islam yang ditetapkan. Bagaimanapun, Umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Kepada mereka yang berhajat untuk menunaikan ibadah Umrah, boleh kunjungi ke laman facebook rasmi Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd atau boleh hubungi terus pengarah urusan beliau. Pakej Umrah murah tabung haji dan Pakej Umrah Vip Andalusia bersama Annaufal Travel & Tours

layari http://www.nabilchekholid.com/pakej-umrah-dan-ziarah-2018/ untuk keterangan lanjut

Facebook Page : https://www.facebook.com/pg/AnnaufalTravel/ 

Pegawai untuk dihubung : En. Suhaimi 019 4172697