Tempat Menarik di Melaka Untuk Dilawati

Tempat Menarik Di Melaka

Sedikit Sejarah Tentang Melaka

Melaka adalah sebuah negeri di Malaysia yang terletak di wilayah selatan Semenanjung Malaysia, bersebelahan dengan Selat Melaka.

Negeri ini bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara dan barat dan Johor di selatan. Exclave Cape Rachado juga bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara. Ibu kota adalah Bandaraya Melaka, yang terletak. Pusat bandar bersejarah ini telah disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO sejak 7 Julai 2008.

Walaupun ia adalah lokasi salah satu kesultanan Melayu terawal, monarki tempatan dihapuskan ketika Portugis menaklukkannya pada 1511.

10 Tempat Menarik Di Melaka Yang Wajib Anda Kunjungi

1. JONKER WALK MELAKA

Tempat Menarik Di Melaka | Jonker Walk | Nabil Che Kholid

Jonker Walk adalah tempat atau jalan yang sibuk dan dipenuhi dengan rumah-rumah bersejarah, kedai dan juga tempat dimana setiap malam pada hujung minggu akan ada pasar malam terbesar di sini.

Terdapat pelbagai jualan sekiranya anda berada di sini. Kalau setakat souvenir tu, memang melambak lah! Jadi, jangan lepaskan peluang untuk singgah bila anda bercuti di Melaka.

Lokasi: Jalan Hang Jebat, Bandar Melaka

2. Melaka River Cruise

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka River Cruise | Nabil Che Kholid

Melaka River Cruise adalah salah satu lokasi wajib yang menarik di Melaka ini. Ketika anda menaiki kapalanda akan ditunjukkan tempat-tempat bersejarah sepanjang laluan sungai ini.

AlamatJalan Laksamana, 75000 Melaka

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 11:30 malam

Kos:

Warganegara

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM5.00

3. Pantai Klebang Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Pantai Klebang Melaka | Nabil Che Kholid

Pantai Klebang adalah salah satu daripada pantai-pantai yang ada di Melaka. Namun begitu, oleh kerana lokasinya yang lebih strategik iaitu lebih dekat dengan bandar Melaka dan menjadi pantai yang paling popular di sini.

Di Pantai Klebang ini juga, terdapat satu lokasi unik iaitu kawasan “padang pasir” yang sedikit tersorok. Anda boleh melayari Instagram dan cari hashtag-hashtag seperti #melakadesertCaj parking dikenakan sebanyak Rm 3.00 sahaja kepada mereka yang menbawa kenderaan masuk ke kawasan ini.

Untuk tujuan keselamatan, anda akan diarahkan untuk meninggalkan kawasan ini selepas jam 7:00 petang.

Lokasi: Pantai Klebang

4. The Shore Sky Tower

Tempat Menarik Di Melaka | The Shore Sky Tower | Nabil Che Kholid

The Shore Sky Tower adalah bangunan yang tertinggi di Melaka dengan ketinggian 42 tingkat iaitu 153m. Terdapat Selain itu, terdapat akuarium yang penuh dengan ikan koi dan yang paling menarik, satu platform kaca lutsinar telah dibina untuk membolehkan pengunjung menguji keberanian. Terdapat juga kafe iaitu the Sky Deli Restaurant untuk menjamu selera.

Sila layari laman web rasmi The Shore Sky Tower untuk maklumat terkini.

Lokasi: The Shore, Malacca River

Waktu Operasi: 10:00 pagi ke 10:00 malam

Kos:

Dewasa: RM25 sekali masuk

Kanak-kanak: RM18 sekali masuk

5. Muzium Kapal Selam

Tempat Menarik Di Melaka | Muzium Kapal Selam | Nabil Che Kholid

Kapal selam yang terdapat di muzium ini adalah FS Ouessant Agosta 70. Ia digunakan untuk tujuan latihan oleh kru Kelas Perdana Menteri TLDM. Dahulunya, kapal selam ini adalah kepunyaan Tentera Laut Perancis dan telah dibeli oleh kerajaan Malaysia. Ia diserahkan kepada kerajaan negeri Melaka secara rasmi pada 4 Mac 2012, dan kemudiannya dijadikan sebuah muzium.

Selepas membeli tiket masuk, anda akan diberikan akses untuk meneroka bahagian dalam kapal selam. Sepertimana yang biasanya ditayangkan di wayang gambar, bahagian dalaman kapal selam adalah agak sempit. Anda boleh melayari laman web Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) untuk maklumat lanjut.

Lokasi: Dataran 1 Malaysia Klebang

Waktu operasi:

Hari biasa: 9:00 pagi – 5:30 petang

Hujung minggu: 9:00 pagi – 6:30 petang

Kos:

Dewasa: RM 3.00

Kanak-kanak: RM1.00

6. The Stadthuys
Tempat Menarik Di Melaka | The Stadhuys | Nabil Che Kholid

The Stadthuys pada suatu masa dahulu adalah sebuah dewan bandaran sewaktu pemerintahan Belanda di negeri Melaka. Ia juga merupakan salah satu daripada monumen simbolik bagi negeri Melaka – ramai yang mengenalinya sebagai “bangunan merah kat Melaka tu”. Ini adalah salah satu lokasi yang tak pernah putus dengan kehadiran pelancong yang ingin bergambar sebagai tanda kenangan.

Lokasi: Jalan Gereja, Bandar Melaka

Kos: (Hanya jika anda ingin masuk ke dalam Kompleks Stadthuys), caj dikenakan adalah:

Warganegara (sertakan MyKad):

Dewasa: RM5.00

Kanak-kanak: RM2.00

Bukan warganegara:

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM4.00

*Dengan membeli tiket, anda juga akan mendapat akses ke Muzium Pemerintahan Demokrasi, Muzium Pendidikan, Muzium Tuan Yang Terutama, Muzium Pendidikan & Galeri Laksamana Cheng Ho.

Tempat Menarik di Melaka yang wajib pergi

7. Zoo Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Zoo Melaka | Nabil Che Kholid

Suasana di dalam zoo ini juga adalah nyaman kerana terdapat tumbuh-tumbuhan ditanam untuk mewujudkan suasana seakan-akan kawasan hidupan liar di hutan hujan tropika yang sebenar. Terdapat juga tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok eksotik yang ditanam di sekitar zoo ini.

Zoo Melaka adalah salah satu daripada tempat menarik di Melaka untuk kanak kanak terutamanya, kerana mereka dapat melihat spesies-spesies hidupan liar dengan lebih dekat. Oleh kerana kawasan zoo yang luas, kemudahan seperti tram (yang macam kereta api tu) juga disediakan untuk kemudahan pengunjung di sini dengan harga serendah RM2.00 sahaja.

Lokasi: Ayer Keroh (berhampiran plaza tol PLUS Ayer Keroh)

Waktu operasi:

Zoo waktu biasa: 9:00 pagi – 6:00 petang (tiket terakhir jam 5:30 petang)

Night Safari: 8:00 malam – 11:00 malam (tiket terakhir jam 10:30 malam)

Kos: 

Warganegara

Warga emas: RM7.10

Dewasa (umur 13-59): RM17.80

Kanak-kanak (umur 4-12): RM7.10

OKU: RM7.10

Bukan Warganegara

Dewasa (umur 13-59): RM23.70

Kanak-kanak (umur 4-12): RM17.80

*Anda boleh mendapatkan informasi lengkap & terkini di laman web rasmi Zoo Melaka.

8. Masbro Village

Tempat Menarik Di Melaka | Masbro Village | Nabil Che Kholid

Selain daripada Bustel, Masbro Village adalah salah satu daripada lokasi penginapan ala homestay yang sangat unik di Melaka. Senibinanya yang luar biasa iaitu berbentuk segitiga diilihamkan daripada pondok-pondok tepi pantai di Australia – sebab itulah ia mendapat nama gelaran “Australia Village”. Jadi, No wonder lah tempat ini menjadi viral dan tersenarai sebagai salah satu tempat menarik di Melaka, bukan?

Setiap rumah homestay boleh memuatkan 4 ke 6 orang dewasa. Homestay ini mempuyai 2 tingkat, yang mana terdapat 1 sofa bed di tingkat bawah manakala 2 katil queen size pula disediakan di tingkat atas. Ia juga dilengkapi ruang tamu, ruang makan, perabot seperti kerusi sofa & TV, penghawa dingin, 2 bilik air berserta water heater, dan kelengkapan dapur. Nak parking kereta pun tak ada masalah kerana lokasinya yang strategik, dan homestay ini juga berpagar. Walaupun ia terletak lebih kurang 7km daripada bandar Melaka, bagi saya tetap worth it dengan pengalaman menginap di sini.

Lokasi: Taman Paya Rumput Indah (tepi jalan lebuh AMJ, berdekatan traffic light TESCO Cheng)

Kos: RM280/unit/malam

9. Melaka Wonderland Theme Park & Resort

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka Wonderland | Nabil Che Kholid

Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort adalah taman tema dan resort air terbaru di rantau ini yang terletak di Ayer Keroh Melaka, salah satu destinasi Malaysia yang paling popular. Melaka Wonderland adalah tarikan pelancongan terkini bagi pelancong tempatan dan luar negara. Ia adalah pengalaman taman air lengkap untuk semua orang – keluarga, anak-anak, remaja dan pencari keseronokan. Dari gelongsor air yang berkelajuan tinggi hingga kehijauan hijau, Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort akan mengujakan mana-mana pelawat.

Taman tema unik ini mempunyai 11 buah tarikan, iaitu Tornado Chaser (1 di Malaysia), Lazy merangkap Crazy River, 1 kolam Big Wave, Adventure Island dan dikelilingi oleh 360 hektar hutan rekreasi semulajadi. Tempat menarik eksklusif Melaka Wonderlands menjanjikan keseronokan yang tidak terhad, dengan mengambil setiap pelawat dalam perjalanan mendebarkan dan pemandangan hutan semulajadi.

Lokasi: Ayer Keroh

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 7:00 malam

Kos: Layari laman web rasmi Melaka Wonderland untuk maklumat caj terkini

10. Freeport A’Famosa Outlet

Tempat Menarik Di Melaka | Freeport Afamosa | Nabil Che Kholid

Freeport A’Famosa Outlet menawarkan lebih daripada 70 jenama fesyen, sukan dan aksesori di sekitar 180,000 kaki persegi. Cawangan ini terletak di pusat membeli-belah terbuka yang memaparkan tasik, air pancut, karusel dan kincir angin dengan senibina yang bertemakan secara meluas di warisan Belanda Melaka.

Laman Web : http://freeportafamosa.com/

Waktu Operasi : Setiap hari Jam 10.00 pagi – 10.00 malam

kata kunci : tempat menarik di melakatempat menarik melakatempat menarik di melaka waktu malam , tempat percutian menarik di melakatempat tempat menarik di melakatempat menarik di melaka yang murahtempat yang menarik di melakatempat menarik di melaka pada waktu malamtempat menarik di melaka untuk dilawatihttp://www.nabilchekholid.com/tempat-menarik-di-melaka/

Pakej Umrah Terbaik Dari Annaufal Travel

Pakej Umrah Murah 2018

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd (976394-T)

Pakej Umrah Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd

Pakej Umrah Terbaik 2018

Pakej Umrah Terbaik

Apakah itu Umrah ?

Umrah (ﻋﻤﺮﻩ) ialah mengunjungi Baitullah di Makkah dan melakukan ihram, tawaf, sa’i dan bertahallul mengikut tertib.

Umrah adalah fardhu seperti Haji. Ini adalah pendapat al-Imam as-Syafie r.a. yang al-Azhar. Ijmak Ulama mengatakan bahawa hanya wajib dilakukan sekali sepanjang hayat bagi orang yang mampu kecuali orang yang bernazar, maka dia wajib memenuhi nazarnya.

Dalil daripada al-Quran ialah firman Allah Taala: Dan sempurnakanlah ibadat Haji dan Umrah kerana Allah (Al-Baqarah 196).

Sabda Nabi yang diriwayatkan Ibnu Majah, Al-Baihaqi dan sanad yang sahih daripada Aisyah r.a. katanya:

Aku berkata : “Wahai Rasullah,apakah wanita wajib berjihad?”. Sabda Baginda: “Ya, jihad yang tiada peperangan padanya iaitu haji dan umrah”.

Niat IhramTawaf dan Sa’i tidak boleh dilakukan di mana-mana tempat lain melainkan di tempat yang ditetapkan. Iaitu niat ihram di Miqat, tawaf 7 pusingan mengelilingi Kaabah di dalam Masjidil Haram dan bersa’i 7 kali bermula di bukit Safa dan berakhir di bukit Marwah. Terakhir sekali bertahallul iaitu bercukur atau mengunting rambut sekurang-kurangnya 3 helai selepas itu, segala larangan dalam Ihram menjadi halal sepertimana sebelum beliau berihram.

Beza Umrah dengan Haji ialah Umrah boleh dilaksanakan sepanjang tahun tetapi Haji hanya boleh dilakukan pada bulan haji sahaja, dan hari kemuncaknya ialah pada hari Tasyrik 9, 10, 11, 12 di mana jemaah berkumpul di Padang Arafah dan Mina.

Pada zaman sekarang Kerajaan Arab Saudi menetapkan mana jemaah umrah mestilah mengikut muassasah umrah dan memohon visa umrah melalui agensi umrah. Tiada lagi permohonan Visa umrah dapat dilakukan di Kedutaan Arab Saudi secara individu.

Pakej UmrahPakej Umrah Andalusia dan Pakej Umrah Tabung Haji bersama Annaufal Travel & Tours

Jenis-Jenis Umrah

Jenis Umrah tertentu wujud bergantung kepada sama ada atau tidak jemaah haji akan melakukan Umrah dalam tempoh Haji, dengan menggabungkan merit mereka. Apabila dilakukan bersama haji, Umrah dianggap sebagai “kesenangan” (Umrat al-tamattu) dan merupakan sebahagian daripada haji penuh keseronokan (Hajjul tamattu). Lebih tepat lagi, upacara-upacara Umrah dilakukan terlebih dahulu, dan kemudian ritual Haji dilaksanakan. Jika tidak, apabila dilakukan tanpa meneruskan Haji, Umrah dianggap sebagai “tunggal” Umrah (Umrah Mufradah).

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours

Perbezaan diantara Haji dan Umrah ?
  • tahap kepentingan dan kaedah pematuhan
  • Haji adalah salah satu daripada lima rukun Islam. Ia adalah wajib bagi setiap Muslim sekali dalam seumur hidupnya, dengan syarat mereka sesuai fizikal dan mampu dari segi kewangan.
  • Hajj dilakukan pada hari tertentu semasa bulan Islam yang ditetapkan. Bagaimanapun, Umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Kepada mereka yang berhajat untuk menunaikan ibadah Umrah, boleh kunjungi ke laman facebook rasmi Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd atau boleh hubungi terus pengarah urusan beliau. Pakej Umrah murah tabung haji dan Pakej Umrah Vip Andalusia bersama Annaufal Travel & Tours

layari http://www.nabilchekholid.com/pakej-umrah-dan-ziarah-2018/ untuk keterangan lanjut

Facebook Page : https://www.facebook.com/pg/AnnaufalTravel/ 

Pegawai untuk dihubung : En. Suhaimi 019 4172697

Reseoi Kek Batik Sedap

Resepi Kek Batik

Cara Buat Resepi Kek Batik

Kek Batik adalah sejenis pencuci mulut di Malaysia yang tidak dibakar. Kek ini dibuat dengan mencampurkan biskut Marie yang dipadamkan dengan sos coklat atau custard yang dibuat dengan telur, mentega / marjerin, susu pekat, Milo dan serbuk coklat. Resepi Kek Batik ini sesuai dihidangkan pada majlis-majlis khas.

Sejarah Asal Resepi Kek Batik

Asal-usul jenis kek ini agak tidak menentu kerana ia sama seperti ‘hedgehog slice dan kek biskut coklat Prince William terkini, walaupun dengan beberapa bahan yang berbeza. Oleh kerana Malaysia dan Brunei pernah menjadi tanah jajahan Great Britain, ia dipercayai kek batik ini telah diperkenalkan oleh British. Di Brunei, kek Batik mereka dihiasi dengan topping berwarna hijau.

Cara Membuat Kek Batik Ini Lebih Sedap

Bahan-bahan:

200gm millo

250gm butter/marjerin

3 sudu makan serbuk koko

1 tin kecil susu pekat manis – boleh kurangkan jika tidak mahu terlalu manis

Biskut marie secukupnya

Resepi Kek Batik | Nabil Che Kholid

Cara-cara menyediakan:

Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau sehingga hancur.

Kemudian masukkan serbuk koko. Kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Setelah pekat ,padamkan api.

Susun biskut marie di dalam loyang (lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk).

Lapis dengan adunan coklat, susu biskut marie, sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis.

Siap dan biarkan semalaman. Potong dan hidangkan.

Kek Batik ini teramatlah manis. Saya sarankan bila nak hidangkan kek batik ini, pastikan meminum air yang tidak manis atau pun air kosong sahaja. Percayalah. Memang manis. Kek Batik ini juga sesuai dihidangkan sebagai pencuci mulut, minum petang ataupun pada majlis-majlis khas seperti kenduri dan pada jamuan hari raya.

Kata Kunci : resepi kek batik , resepi kek batik milo , resepi kek batik cheese , resepi kek batik sedapresepi kek batik moistresepi kek batik simple , resepi kek batik biskut marie , resepi kek batik oreo , resepi kek batik cheese leleh

DAP official says PAC report dodged Najib Razak in 1MDB issue

DAP official says PAC report dodged Najib Razak in 1MDB issue

KUALA LUMPUR: A DAP official rehashed his position that the Public Accounts Committee (PAC) report bound Datuk Seri Najib Razak in the 1Malaysia Development Bhd (1MDB) issue.

Dr Tan Seng Giaw, who is besides PAC expert pro, requested that there is nothing in the 106-page report that fingered the Prime Minister of any reprimanded lead in the 1MDB issue.

“It isn’t settled,” said Dr Tan when asked on whether the PAC report proposed Najib being secured with the issue.

“One needs to make talk (to demonstrate some individual being secured with loathsome vigorous) as that is the (lead) of continue running of law (in Malaysia).

“Under (the control of) load of centrality (between the official, bona fide and veritable arms of a nation), just a judge could settle on the choice on whether a man is in danger or not. It isn’t you or I,” said Dr Tan.

DAP official says PAC report disallowed Najib Razak in 1MDB issue

Dr Tan in like course disconnected particular quarters who depended on online piece Sarawak Report for yield purportedly naming Najib as being secured with the 1MDB issue.

He raised that what the way circumnavigated can’t be thought about check in the issue.

“Request isn’t show up,” he said.

“Under the continue running of law, a man is clear until the point that showed broken.

“To the degree lead of law, one needs to take a gander at further to discover what really happened. You can’t simply say Najib is displayed,” he said.

DAP official says PAC report rejected Najib Razak in 1MDB issue

In April 8, 2006, Tan was tended to permitting that Najib ought not be viewed as accountable for the 1MDB issue.

He said this is in light of how Najib was not especially included with its affiliation.

DAP had on Monday verbalized that they were dropping Dr Tan, who is the Kepong parliamentary occupant, from testing the seat in the fourteenth General Election. Or on the other hand clearly perhaps, Lim Lip Eng, who was Segambut MP, will now challenge the Kepong Seat.

keywords : najib razak , najib razak dan 1mdb , najib razak 1mdb , 1mdb , http://www.nabilchekholid.com/najib-razak-dan-1mdb/

Toyota Hiace Review, Specs & Test

Toyota Hiace Review, Specs and Test

It’s not impressive, but rather the Toyota HiAce remains Australia’s best offering van by a long distance.

Not an auto we regularly consider, the trusty Toyota has in any case surpassed prominent traveler autos, for example, the Honda Jazz and Ford Focus so far this year — 2381 freight vans and 928 passenger transport forms altogether. Presently, just to broaden its market predominance over any semblance of the Hyundai iLoad (1425 units over a similar period), Toyota has another five-seater variant.

In the dispatch declaration from March, Toyota said that this rendition would “empower drivers to transport kindred specialists amid the week and relatives at different circumstances”. Be that as it may, okay?

The formula for the HiAce Crew Van is basic: Take a long-wheelbase HiAce load van and fit a seat situate in the back that seats three-over, while keeping noteworthy payload space behind it for your apparatus. It’s not another idea, given adversaries, for example, the iLoad and Volkswagen Transporter are likewise accessible in comparative emphasess.

http://www.itsnabilck.com/sewa-van-murah/

Toyota Hiace Price Range

At $37,990 in addition to on-street costs, the HiAce LWB Crew Van summons a $2000 premium over the normal LWB HiAce diesel. Our model as tried accompanied the discretionary (four-speed) programmed at $2500 additional, taking the aggregate to $40,490.

This undermines the proportional iLoad Crew ($40,990), however the Hyundai has six seats as opposed to the HiAce’s five, while the Transporter SWB Crew van is $45,690 with a DSG or a further $2000 for the LWB.

Those new back seats should be called ‘student seats’, since that is who you speculate they’ll be conveying.

The back column is a solitary piece seat arrangement that flips forward to some degree flush against the front of the freight hold. To do this you expel the two external headrests, flip the backrest down, flip the collapsed unit up, crease in the leg piece and push to adjust it properly. It’s a 10 second process.

You can’t expel the seat however. Toyota’s line about conveying families may be an extend as well, given the lap-just focus belt and absence of side airbags. The consistent freight variant of the HiAce gets a four-star ANCAP wellbeing rating against 2011 criteria, however.

Toyota Hiace Car Test

The MY15 refresh additionally carries with it the fitment of ESC steadiness control which, as we discovered when driving a MY14 form a year ago, was frantically required. We lit the dash illuminate various circumstances under some not as much as strenuous driving, and it acted as it ought to have.

The back seat push is significantly more roomy than any (perpetually more secure) double taxi ute, with honestly liberal levels of legroom and sections of land of headroom. There are likewise sliding manual back opening windows, and the twin sliding side entryways have vast glass embeds that improve outward perceivability than normal for all tenants.

The standard payload HiAce has a class-topping burden length of 2900mm, while the team rendition with the seats being used is around 2000mm — still 500mm longer than a double taxicab HiLux. Freight space is a guaranteed 6000 liters, and the payload is 865kg (most utes are one-ton).

Along these lines, what we have here is a five-seater business with a secured stacking space both fundamentally more and taller than a double taxi ute with an overhang, and three back seats that moreover have miles more space. You begin to see the applied rationale.

Toyota Hiace Interior Review

In the driver’s seat, the HiAce feels essentially less refined than its adversaries. It’s noisy, first of all, around 3dB louder than the iLoad. That doesn’t seem like much, however it is.

The wishbone front and shaft raise suspension gives the van a restless ride without a heap, and the van sways about on the straight-ahead (particularly in a crosswind) more than it should. Unladen, it handles hindrances and additionally a feline handles a shower. The front end is settled by an average load over the back pivot.

Similarly as with all Toyotas, the proprietorship encounter guarantees to be tolerable. The organization has 290 Australian merchants, more than some other organization.

The three-year/100,000km guarantee misses the mark concerning the iLoad’s five-year term, however you do get up to six standard planned administrations topped (at current costs) at $180 each for the initial three years or 60,000km.

Administration interims are like clockwork or 10,000km, the last of which is entirely low for a work van that will pile on some genuine snaps. The iLoad has year/15,000km interims, each visit topped at costs amongst $349 and $499.

The conclusion? By the day’s end, the HiAce offers in huge numbers since armadas and tradies alike have observed them to be generally inconvenience free workhorses over many years of utilization. Not on the grounds that it’s the most refined in its class – it isn’t remotely.

Who will purchase the Crew Van? It makes sense it’ll be those as of now in the market for a HiAce, or the individuals who settled on something comparative, for example, the Hyundai or VW forms however extremely needed the trusty Toyota.

Almost certainly it’ll demonstrate an intense partner, yet those needing a small portion of solace may likewise consider one of the above.

Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi

Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Dato Sei Ahmad Zahid Hamidi

Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (considered 4 January 1953) is a Malaysian legislator who has been Deputy Prime Minister of Malaysia since 2015 in the Barisan Nasional coalition organization of Prime Minister Najib Razak. He has furthermore been Minister of Home Affairs since 2013, and he heretofore filled in as Minister of Defense from 2009 to 2013. He is the Member of the Parliament of Malaysia for the Bagan Datoh body electorate in Perak and a person from the United Malays National Organization (UMNO) political get-together.

From the get-go in his political work, Zahid was a Senator and chief of Bank Simpanan Nasional before transforming into the pioneer of UMNO’s adolescence wing. In 1998, Zahid stood firm contrary to Prime Minister Mahathir Mohamad, requiring a conclusion to cronyism and nepotism in the Malaysian government. Zahid Hamidi, seen as an accomplice of expelled Deputy Prime Minister Anwar Ibrahim, was along these lines caught and held in prison under the Internal Security Act. Regardless, in 1999, Zahid was welcomed by and by into the UMNO overlay, communicating that Anwar had put him up to raising assertions of cronyism and nepotism and guaranteeing that Anwar had used his position as Finance Minister to control business opportunities to Zahid.

After the 2004 race, Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi transformed into a Deputy Minister in the organization of Abdullah Ahmad Badawi. While a Deputy Minister, Zahid Hamidi analyzed for and was given the level of Doctor of Philosophy from Universiti Putra Malaysia.

After the 2008 choice, Zahid Hamidi transformed into a Minister in the Prime Minister’s Department. He was named Minister of Defense in April 2009. Ahmad Zahid Hamidi was assigned as Minister of Home Affairs in 2013, supplanting Hishamuddin Hussein. Hishamuddin took Ahmad Zahid Hamidi’s past position at the Ministry of Defense.

In July 2015, he was assigned as Deputy Prime Minister in an authority reshuffle

Family

Dato Seri Zahid Hamidi was considered on 4 January 1953 in Bagan Datoh, Perak, Malaysia, the eldest offspring of nine youths (seven youngsters and two young ladies) in the family. In 2013, Ahmad Zahid revealed to the Indonesian media that he is of Javanese drop, his father, Raden Hamidi Abdul Fatah, being neighborhood of Kulon Progo Regency, Yogyakarta, while his maternal granddad started from Ponorogo in East Java and married his Malaysian Malay grandmother. His father kicked the can on 8 August 2014 at Hospital Angkatan Tentera (HAT) in Wangsa Maju Kuala Lumpur. On 1 October 2011, his mother, Tuminah Abdul Jalil passed on of a stroke and heart trouble in where she grew up Sungai Nipah Darat, Bagan Datoh. She was hospitalized at the Hospital Angkatan Tentera, Tuanku Mizan, Kuala Lumpur.

His daughter, Nurul Hidayah Ahmad Zahid Hamdi, has the adjacent TV show Inspirasi Ramadhan and is incorporated with the Rejimen Askar Wataniah as a volunteer.

He was raised by a Malaysian Chinese non-perpetual father, Chen Jin Ting and sold solidified yogurt together for quite a while with his brief family when he was in elementary school. His father was not extremely trained and would cycle from his home at Simpang Tiga, Hilir Perak to around three kilometers away offering solidified yogurt. Chen Jin Ting was hitched with his non-perpetual mother, Guo Jin Luan. His father later passed on in 1999, more than ten days after the general choice. Following affirmations that he was against Chinese, he communicated “Am I threatening to Chinese when I have a Chinese impermanent father?”

Source : http://www.nabilchekholid.com/

Facebook : Nabil Che Kholid

Datuk R Ramanan Kecam Tindakan Penipuan Forex

Datuk R Ramanan - China Ecce

Datuk R Ramanan Serang Pasangan Datuk Seri dan Datuk

KUALA LUMPUR – Sesetengah orang yang sanggup mengorbankan sejumlah besar wang ringgit dengan menggunakan nama-nama kenamaan hari ini mengadakan laporan polis terhadap rakan-rakan Datuk Seri dan Datuk untuk membantah mereka.

Laporan polis dibuat di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi oleh ejen dengan perhimpunan seramai 700 spekulator, Amy Salmiah Dahlan dan disertai oleh bekas Bendahari MIC, Datuk R Ramanan bersama beberapa mangsa yang lain..

Dalam wawancara awam selepas laporan itu dibuat, Datuk R Ramanan berkata mereka juga mengemukakan bukti-bukti kronik seperti rakaman suara  Datuk Seri G. Gnaraja, Datuk Geethanjali dan yang lain menggunakan nama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan  Datin Seri Rosmah Mansor serta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam menutupi kesilapan mereka.

“Kami hari ini telah mengemukakan pengesahan akaun yang baik kepada polis di mana Gnarajah berkata ia mendapat arahan dari Perdana Menteri dan yang penting bahawa mereka akan mendapat permit simpanan kepada mereka yang menyumbang,” kata Ramanan di tengah sesi soal jawab apabila laporan polis selesai.

Datuk R Ramanan menegaskan laporan polis telah hilang kerana menunjukkan tidak bersalah perintis negara yang menggunakan pasangan suami isteri untuk menjalankan latihan palsu.

Datuk R Ramanan - China Ecce

Datuk R Ramanan Bongkar Kegiatan Penipuan Wang Forex

Sementara itu, Amy Salmiah menemui laporan polis yang mengatakan bahawa dia mencari ekuiti dan menyeret pasangan ke mahkamah kerana salah gambaran yang mereka jalankan.

“Saya mempercayai laporan polis hari ini akan menyampaikan sahabat ke mahkamah dan ditolak dengan segera memandangkan fakta bahawa ribuan orang telah memalsukan mereka,” katanya.

Amy Salmiah membuat laporan sebagai ilustrasi sekitar 700 spekulator muslim yang dimalukan oleh pasangan itu.

Hari ini, sejumlah 20 laporan polis dibuat di ibu pejabat polis yang sama.

Beliau adalah antara 22,000 orang yang terlibat dalam pemerasan yang menegaskan pasangan termasuk wang tunai yang menyumbang RM80 hingga RM100 juta.

Amy sendiri telah menyumbang RM36,000 setahun yang lalu dengan 700 rakannya termasuk wang tunai RM6 juta namun ia telah membuat usaha khas seperti dijamin.

Datuk R Ramanan Minta Kerjasama Pihak Polis Menyegerakan Tindakan

Menjelang penamat Mac, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Acryl Sani Abdullah Sani mendedahkan penangkapan enam suspek termasuk seorang wanita yang matang di sekitar 28 dan 38 tahun selama 21 hari untuk diterokai di bawah Seksyen 3 (1) Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA) palsu spekulasi tunai jauh mencadangkan menambah antara RM80 hingga RM100 juta di bawah organisasi VenusFX.

Mengenai aktiviti polis terhadap enam orang, Datuk R Ramanan mengiktiraf pendahuluan proaktif polis, seolah-olah, kekuatan penggerak yang tulen, pasangan hidup itu masih belum lagi bergerak.

“Saya mengamalkan polis untuk bergerak, walau apa pun, penggerak tulen atau ketua penipuan ini, Gnaraja dan setengahnya yang lebih baik masih belum bergerak dan tidak bergerak.

“Saya percaya polis segera ditangkap dan menyerahkan pasangan ke mahkamah,” katanya.

Dalam laporan polis yang dibuat pada hari ini, pasangan itu sepatutnya menyesatkan seorang pengusaha Abdul Hamid Bawal untuk meletakkan RM55 juta dalam organisasi mereka

Gnaraja juga mengaku salah mengakui bahawa mereka adalah perunding kepada Perdana Menteri dan diberikan tugas mengarahkan spekulasi menyimpan operasi wang melalui penubuhannya, Yayasan Usaha Ventures Malaysia.

Kerana peras ugut mereka, Gnaraja dituduh mempunyai rumah pemborosan bernilai RM20 juta dan beberapa autos mewah dan pengawal selia individu yang tersenarai untuk melindungi diri daripada menjadi lemah oleh kecuaian yang salah.

 

Datuk R. Ramanan Encourages APEC Travel Card Initiatives

Datuk R. Ramanan Encourages APEC Travel Card Initiatives

Datuk Ramanan Speaks of the APEC Business Travel Card

The process of granting visitor passes and immigration clearance had commonly been famous for its long and complex procedure. This sort of problem to make visa application was once inevitable in order to maintain proper procedure and ensure safe passage for everybody. However, this time consuming process had a negative impact on business interaction. After years of examining the possible solutions, the Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) Business Travel Card was finally launched.

Business people are now able to get their APEC business travel card to enjoy more flexibleness while on travel. In an effort to open investment opportunities and encourage free trade, the governments from participating countries have worked together to realize this objective. The owners of the APEC business travel card can pre-clear their short-term entry into the listed countries for commercial purposes, and this will help to prevent them from going through unnecessary paperworks.

The previously required procedure to obtain entry permits under personal travel permits and visas can now be skipped. furthermore, special APEC lanes are made available to the card holders when entering participating nations as they arrive.

Datuk Ramanan gave his full support to this particular program, and even applauded the Immigration Department of Malaysia for their proactive strategy to promote the growth and expansion of the economy at the national level with such an intelligent solution.

Datuk R Ramanan encouraged this initiative byasserting that the APEC business travel card has cleared the path for local enterprises to test the foreign markets with less restrictions. Businesses can take advantage of this privilege as a result from great effort by the government officers who took the effort and visit other countries to bolster diplomatic relationship that benefits us all.

Presently, the countries who have become a part of the APEC Travel Card scheme are Vietnam, Thailand, Taiwan, Singapore, Russia, Philippines, Peru, Papua New Guinea, New Zealand, Mexico, Malaysia, South Korea, Japan, Indonesia, Hong Kong, China, Chile, Brunei Darussalam, and Australia. Additionally, the scheme had also attracted the United States of America and Canada to become its transitional members.

The program had a tremendous effect for Malaysia, since for some states, more bureaucratic administration is required. The Republic of China, as an example, imposes the condition to submit an application for a permit to entry upfront irrespective of whether it’s a business-related re-entries or social pass.

Being a strong advocate for Indian business people in Malaysia, Datuk R. Ramanan stresses out on the necessity for them to grab the opportunity to bring economic success and advancement to the nation. Stimulation by the Indian community in Malaysia can also help to encourage the full endorsement of APEC card to strengthen, foster and encourage the rapidly expanding businesses.

In accordance with a research performed by the APEC Policy Support Unit, the APEC Business Travel Card has helped to minimize transactional cost for its holders for up to 38%. This discovery shows that the initiative works both saves time and actual cost spent on travelling. Based on estimation, the cummulative time saved for the APEC Business Travel Card holders between March 2010 to July 2011 is 62,413 hours, which in monetary form, is valued at USD1.9 million.

Reference

http://www.itsnabilck.com/dato-ramanan-ramakrishnan/

http://projectbounceback.com/datuk-r-ramanan-applauds-apec-business-travel-card-initiative-in-malaysia/

http://nataliasdiary.com/datuk-r-ramanan/

Rosmah Mansor

Latar Belakang Rosmah Mansor

Dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan pada 10 Disember 1951, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor telah jauh dari rumahnya di pinggir bandar dan sekolah menengahnya di Kolej Tunku Kurshiah, sekolah berasrama yang berprestij untuk gadis-gadis Melayu yang cerah di Malaysia.

Selepas menamatkan pengajian tinggi dan tinggi di Universiti Malaya dan Louisiana State University pada tahun 1974 dan 1978 masing-masing, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor kembali melancarkan kerjaya korporatnya, dengan menggunakan ijazah Sarjana Muda dalam Sosiologi dan Antropologi serta ijazah Sarjana dalam Sosiologi dan Peluasan Pertanian. Beliau bekerja di Pertanian Bank Malaysia sehingga 1983, dan kemudian mengambil alih jawatan Pengurus Pembangunan Perniagaan di Pulau dan Peninsular Berhad di mana beliau berkhidmat sehingga 1987.

Datin Paduka Seri Rosmah Mansor meninggalkan Pulau dan Semenanjung untuk menjadi isteri ahli politik sepenuh masa kepada Dato ‘Sri Mohd Najib bin Tun Hj Abd Razak, mengetahui bahawa tuntutan kerja suaminya menentukan bahawa dia memberikan kehidupan rumah dan keluarga sebagai perhatian dan perhatian yang mungkin. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor juga sedar bahawa dia perlu secara beransur-ansur mengambil lebih banyak peranan awam kerana dia terus memberikan sokongan penting kepada kenaikan politik suaminya.

Anak Permata Yang Diterajui oleh Rosmah Mansor

Hari ini, sebagai isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor memakai banyak topi. Beliau adalah Presiden Persatuan Kebajikan Isteri Menteri (BAKTI) dan Persatuan Pandu Puteri Malaysia. Beliau memegang jawatan Penaung untuk pelbagai persatuan termasuk Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Kanak-kanak dalam Yayasan Harapan, Persatuan Pencinta Alam Malaysia, Majlis AIDS Malaysia, Persatuan Orang Yang Terhalang, Malaysia, Yayasan Institut Jantung Negara, Persatuan Thalasemia, Persatuan Kebajikan, dan Pembangunan Yayasan Kanak-kanak yang Kurang Bermasalah.

Datin Paduka Seri Rosmah Mansor sangat percaya bahawa pembangunan modal insan bermula dengan anak-anak dan ia merupakan pelaburan penting bagi negara. Ini akan meletakkan asas kukuh untuk pertumbuhan negara, produktiviti, perpaduan sosial dan keamanan. Oleh itu, beliau aktif dalam memacu inisiatif ini menerusi program PERMATA bermula dengan penubuhan pusat pendidikan dan pusat penjagaan kanak-kanak di seluruh negara atau Permata Negara yang memberi tumpuan kepada kanak-kanak di bawah 5 tahun. Melalui usaha beliau, setakat ini, lebih daripada 650 Pusat Permata Negara telah ditubuhkan di seluruh negara.

Program PERMATA telah diperluaskan kepada kanak-kanak berbakat intelektual di bawah sepanduk PERMATA Pintar, PERMATA Seni dan PERMATA Insan. PERMATA Pintar bertujuan untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang sesuai untuk mencabar potensi mereka sepenuhnya. Ia menawarkan dua pendekatan, kem sekolah tahunan untuk kanak-kanak berumur 9-15 dan sekolah untuk kanak-kanak berbakat berusia 16-17 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Adapun PERMATA Seni, tujuannya adalah untuk memperhalus lagi bakat anak-anak dalam seni persembahan i.e: musik, paduan suara dan tarian. Sementara untuk PERMATA Insan, kanak-kanak berbakat diberikan pendedahan awal kepada pemahaman tentang al-Quran dan as-Sunnah untuk menjadikan mereka intelektual Islam masa depan.

Kereta Sewa Pandan Jaya

Kereta Sewa Pandan Jaya

Dapatkan Perkhidmatan Sewa Kereta Pandan Jaya

Agensi sewa kereta pandan jaya adalah sebuah syarikat yang menyewa kereta untuk tempoh masa yang singkat, biasanya dari beberapa jam hingga beberapa minggu. Ia sering dianjurkan dengan pelbagai cawangan tempatan (yang membolehkan pengguna memulangkan kenderaan ke lokasi yang berbeza), dan terutamanya terletak berhampiran lapangan terbang atau kawasan bandar sibuk dan sering dilengkapi dengan laman web yang membenarkan tempahan dalam talian.

Agensi penyewaan kereta terutamanya memberi perkhidmatan kepada orang yang memerlukan kenderaan sementara, contohnya mereka yang tidak memiliki kereta sendiri, pengembara yang keluar dari bandar, atau pemilik kenderaan yang rosak atau musnah yang sedang menunggu pembaikan atau pampasan insurans. Agensi penyewaan kereta  sewa pandan jaya juga boleh memenuhi keperluan industri yang bergerak sendiri, dengan menyewa van atau trak, dan di pasaran tertentu jenis kenderaan lain seperti motosikal atau skuter juga boleh ditawarkan.

Di samping penyewaan asas kenderaan, agensi sewa kereta biasanya menawarkan produk tambahan seperti sistem navigasi insurans, sistem penentuan kedudukan sistem global (GPS), sistem hiburan, telefon bimbit, WiFi mudah alih dan tempat duduk keselamatan kanak-kanak.

Sewa Kereta Murah Pandan Jaya

Contoh yang paling awal diketahui oleh kereta yang ditawarkan untuk disewa pada tahun 1906. Syarikat Jerman Sixt ditubuhkan pada tahun 1912 dengan tiga kereta sewa

Joe Saunders dari Omaha, Nebraska pertama kali bermula dengan hanya satu Model T Ford yang dipinjam pada tahun 1916, tetapi pada tahun 1917, Ford Livery Company menyewa 18 Model Ts pada 10 sen per mile. Nama syarikat menjadi Saunders Drive-It-Yourself System dan kemudian Sistem Saunders. Menjelang 1926, Saunders telah berkembang ke 56 bandar. Syarikat itu dibeli oleh Avis pada tahun 1955.

Layari http://www.itsnabilck.com/kereta-sewa-pandan-jaya/ untuk kereta sewa murah pandan jaya

Pesaing awal untuk Saunders ialah Walter L. Jacobs, yang berdasarkan Rent-a-Car di Chicago dibuka pada tahun 1918 dengan dua belas Ford Model T. Syarikat itu dibeli pada tahun 1923 oleh John Hertz.

Di Britain, sewa kereta bermula dengan Godfrey Davis, ditubuhkan pada tahun 1920, dan dibeli oleh Europcar pada tahun 1981.

Sektor ini berkembang pesat di Amerika Syarikat; Pada tahun 1926, Persatuan American Driveurself telah mengumpulkan lebih daripada 1200 perwakilan di Chicago.